Strona Główna · Artykuły · Forum · Linki · Galeria · Wpisy Gości · Poczta Wrzesień 08 2010 12:52:26
Nawigacja
Strona Główna
Artykuły
Forum
Linki
Kontakt
Galeria
Oficjalny Recz
Rybaki Młyn
Wpisy Gości
Rozkład jazdy PKS
Rozkład jazdy PKP
Szukaj
Pogoda z ICM
Ankieta dla Użytkowników
Czy Twoim zdaniem burmistrz w ostatnim "Biuletynie", w swoim oświadczeniu pisze:

prawdę

kłamie, oczerniając opozycję

Musisz się zalogować, żeby móc głosować w tej Ankiecie.
Ostatnie Artykuły
Wakacje w Hiszpanii ...
PAMIETAMY 1940 - 2010
Wyprawy na Bałkany
Potrzeba dawania i b...
Mamy Zimę :)
Niecny proceder
Wątki na Forum
Najnowsze Tematy
Dni Recza 2011
Bezrobocie
Spotkania przedsiębi...
Energia odnawialna
Dni Recza 2010
Najciekawsze Tematy
Dni Recza 2010 [80]
Niezależny Portal... [19]
straż miejska [14]
Energia odnawialna [12]
Dni okolicznych m... [8]
Użytkowników Online
Gości Online: 1
Brak Użytkowników Online

Zarejestrowanch Uzytkowników: 42
Nieaktywowany Użytkownik: 0
Najnowszy Użytkownik: jacek998
Zobacz Temat
Niezależny Portal Internetowy Mieszkańców Recza | Rozwój gminy Recz | Forum Przedsiębiorców
Autor Energia odnawialna
dakko
Super Administrator

Data rejestracji: 19.10.09
Dodane dnia 30-06-2010 17:48
Na prośbę użytkownika założyłem nowe forum. Dyskutujcie!
Wyślij Prywatną Wiadomość
Autor RE: Energia odnawialna
Misiek
Użytkownik

Data rejestracji: 20.10.09
Dodane dnia 30-06-2010 18:38
Niech użytkownik Andrzej rozpocznie, bo energia odnawialna to bardzo obszerny temat. A jeśli już jesteśmy przy energii to do 2010 roku Enea miała pociągnąć linie energetyczną 110 kV. Ktoś wie co się dzieje w tym kierunku?

...gość co się czasem spinał, ale gdy szedł po gnoju, smród już się go nie imał...
irigi
Użytkownik

Data rejestracji: 23.12.09
Dodane dnia 30-06-2010 22:24
1. a czy wiadomo coś o energii z wiatraków, bo słyszałem że przeciwni są ekolodzy nasi lokalni? smileysmiley
2. czy nie można zbudować na inie na progu ( nie wiem czy dobrze nazwałem to coś koło mostku przy 10) elektrowni wodnej, woda w przeciwieństwie do wiatru dała by stale energię do sieci nawet po to by zasilać energooszczędne zbudowane za duże pieniądze oświetlenie ulic, czy ktoś może odpowiedzieć?
Misiek
Użytkownik

Dodane dnia 01-07-2010 00:35
Ja nic o ekologach nie słyszałem, ale skoro protestują to raczej nie dla ochrony siedliska myszołowa błotnego tylko dla mamony. Ale! Jak przez ekologów nie powstaną fermy wiatrowe to chwała im za to. I tu mówię poważnie. Miałbym kaprys by nasze władze nie dopuściły do budowy elektrownii wiatrowych, choć z pewnością działają w innym kierunku. Argumentów przeciw budowie jest wiele, za to nie widze żadnego konkretnego za. A co do elektrownii wodnej to nie jest to opłacalne. Zresztą dzisiaj mało rzeczy jest. Wszystko jest dobre tylko w teorii. Irigi skoro masz taki pomysł to dlaczego nie wymyślisz domowej prądnicy poruszanej siłą ludzkich mięśni oddającej prąd do sieci? Nie kusi Cię wizja darmowej energii w swoim domu?

...gość co się czasem spinał, ale gdy szedł po gnoju, smród już się go nie imał...
irigi
Użytkownik

Dodane dnia 01-07-2010 20:51
Misiek to nie ja wpadłem na pomysł "domowej prądnicy poruszanej siłą ludzkich mięśni oddającej prąd do sieci", nie zamierzam podkradać komuś pomysłów.
ja jestem za elektrowniami wiatrowymi i nie wiem czemu jesteś im przeciwny?
ANDRZEJ
Moderator

Data rejestracji: 27.06.10
Dodane dnia 01-07-2010 21:08
Proponuję poprosić naszych ekologów o zdjęcia ptaków poszatkowanych przez śmigła wiatraków. Jeszcze takich nie widziałem , może jakiś ekolog ma? proszę o udostępnienie.
Istotnym powodem dla którego nie będziemy mieli w Gminie zawodowej energetyki wiatrowej jest słaba sieć . Do czasu wybudowania linii 110kV nie mamy szans na wiatrową . Z tego co wiem jest decyzja i inwestycja w fazie projektowej . Optymiści mówią 3 latach do zakończenia inwestycji, jednak osobiście szacuję na 5 lat. W Wielgoszczy przy bramie zakładu stoi i kręci się mała elektrownia wiatrowa o osi pionowej "Savonius".
Projektowo średnio ca 300 Wat, co powinno dać ciepłą wodę dla 4 osób. Praca na sieć wydzieloną , bez dyskusji z energetyką i zezwolenia na budowę- zgłoszenie. Projekt w trakcie badań , pod koniec roku będzie oferowany do sprzedaży.
Myślę że w miejscu wskazanym na Inie można by postawić "pływającą" elektrownie wodna , kilka kilowatów , co może starczyć na energooszczędne oświetlenie Recza - łatwo dostać dofinansowanie a dodatkowo kasować premię za oszczędność energii - tzw biały certyfikat.
Andrzejsmiley
Misiek
Użytkownik

Dodane dnia 02-07-2010 14:37
Ekologia: Zdarza się, że ptak zdarza się z ciężarówką na drodze i z tego powodu nie zakazuje się ruchu ciężarówek, ba giną jeszcze miliony owadów, a czasem pod koła może i wpaść człowiek co jest mocniejszym argumentem, a mimo to wciąż mamy drogi i samochody. Ekologów nie należy brać pod uwagę. Nie oznacza to, że środowisko nie powinno być chronione. Powinno, ale bądźmy rozsądni.
Co do elektrowni wiatrowych: Wypowiem się dłużej jak będę miał więcej czasu, ale mogę powiedzieć jako, że jestem elektromonterem i sporo czasu zajmowałem się sterowaniem dla elektrowni wiatrowych, że dają prąd bardzo kiepskiej jakości. Więcej z tym zachodu niż to warte. Ponadto okres zwrotu inwestycji jest strasznie długi. Nie sprzyja to przyciąganiu uczciwych inwestorów. Bardzo często bywa, że fermy wiatrowe są jedynie pretekstem do wykupowania ziemi od rolników.
Co do elektrowni wodnej: Kiedyś bardzo intensywnie o tym myślałem, wyliczyłem nawet ile by można było z tego wycisnąć. Wychodzi moc rzędu ok 20 kW i więcej przy odpowiednim spiętrzeniu wody. Ale to już kosztowna inwestycja.
Gdybym miał wybierać między energią wiatrową a wodną z pewnością wybrałbym energię wodną. Ale małe elektrownie wodne istniały w większej ilości dziesiątki lat temu. Wiatraki nie są wiele młodsze. Dlaczego by nie zastanowić się nad nowymi technologiami zamiast powtarzać po innych razem z błędami. Pozdrawiam.

ANDRZEJ
Moderator

Dodane dnia 02-07-2010 17:11
Pomysły mogą być stare, realizacja nowa. Nie jestem wielkim fanem elektrowni wiatrowych, ale dzisiejsze i te sprzed kilkunastu lat to inna epoka. Energoelektronika znacząco może poprawić jakość energii oddawanej do sieci, nie zapewni natomiast przewidywalności dostaw. Poprawia się znacznie relacja wielkość inwestycji/uzyskiwane dochody, szczególnie w nowych rozwiązaniach przy dużych jednostkach. Dla mieszkańców Gminy taka inwestycja ma znaczenie jako płatnik podatków, bo miejsc pracy dla lokalnych firm przy tym nie ma. Odnośnie spekulacji terenami pod elektrownie wiatrowe - taki proceder istnieje i trzeba uważać żeby nie wpakować się na minę..
Znaczenie mogą mieć mikroelektrownie wiatrowe przy korzystnej relacji ceny / oszczędności na energii elektrycznej do grzania wody. Jakość prądu ma tu mniejsze znaczenie. Rozwiązanie badane i rozwijane w Wielgoszczy - przewidywana cena na poziomie 6000 PLN.
Małe elektrownie wodne - zainteresowanym mogę dostarczyć prądnice wolno obrotowe, samowzbudne . Jak ktoś ma zapał to do postawienia na Inie jest wiele mikroelektrowni "pływających" - dwa pływaki , zakotwiczone, między nimi koło łopatkowe podsiębierne. Nie wpływa to znacząco na bieg rzeki, wykonać można rzeczywiście tanio. Nie ma potrzeby budowy urządzeń hydrotechnicznych Jestem do dyspozycji przy realizacji takiego pomysłu. Co do innych nowych technologi nadstawiam uszy - co masz (przepraszam za bezpośredniość , ale taki już jestem) na myśli? Opisane mikroelektrownie to tylko tło. W Reczu potrzebna jest mała (małe)- wielkość wynikająca z lokalnych zasobów elektrociepłownia (elektrociepłownie) na biomasę. Taka inwestycja to sporo miejsc pracy dla mieszkańców i energia dla innych. Pozostaje jedynie problem zapotrzebowania na ciepło.
Andrzej
irigi
Użytkownik

Dodane dnia 02-07-2010 21:55
Misiek, czyżbyś nie jeździł na zachód lub nie słyszał o tamtejszych elektrowniach wiatrowych (ciągną się całymi kilometrami), myślę że gdyby były nierentowne to by ich nie budowano.
a czy wiesz, że mieszkańcy powiatu choszczeńskiego a konkretnie wieś Chrapowo nie mieli problemów na udzielenie zgody na budowę wiatraków?
podobno mają tam postawić ich kilkanaście, przynajmniej będą wpływy z podatków
popieram Andrzeja pomysły dotyczące małych wiatraków, oby władza nie przeszkadzała bo jak ich znam jak się skapną to zaraz naliczą podatki i co tylko jeszcze mogą by umilić życie przedsiębiorczym smileysmiley
ANDRZEJ
Moderator

Dodane dnia 03-07-2010 08:40
Odnawialne mogą być "lokomotywą " rozwoju lokalnego (zieloną, stąd na pędniku wiatrowym w Wielgoszczy taki obrazek) . Usiłuję sprowokować dyskusję na temat strategii - mam aktualnie możliwość umieszczenia w Reczu projektu w ramach 5.1 - innowacyjna gospodarka, ale nie chciałbym tego robić na siłę.Wynikać ztych działań może znaczne ożywienie gospodarcze Recza. Potrzebny jest mi dialog z kilkoma osobami opiniotwórczymi z naszej Gminy. Z zamiaru tego wynika moja aktywność. Z tego co napisałem w forum przedsiębiorców to prawie obojętne którego z wątków dotykamy przedsiębiorczości, bezrobocia, spraw socjalnych, zdrowia, środowiska, energii odnawialnych, samorządności - te wszystkie watki czy punkty z których patrzymy, spotykają. Skoczcie do wpisu o bezrobociu.
Andrzej
Misiek
Użytkownik

Dodane dnia 11-07-2010 18:08
Irigi myślę, że wiesz, że byłem trochę za granicą. Ba, nawet byłem w Danii w siedzibie jednej z czołowych firm zajmujących się tą tematyką i piłem szampana za rozwój energetyki wiatrowej. Myślę, że teraz mam większe kompetencje by patrzeć na to wszystko inaczej niż kiedyś. W przeszłości, patrząc z góry na granice polsko-niemiecką byłem pod wrażeniem kontrastu jaki tworzyły dumnie prężące się wiatraki w Niemczech i dymiące kominy w Polsce. Dziś myślę, że nie tędy droga. Wyobraźmy sobie, że pewien Hiszpan borykający się z problemem mieszkalnictwa po powrocie z Polski oznajmia chęć wybudowania w Hiszpanii wielkich osiedli z płyty. W Polsce takowe istnieją w każdym większym mieście. I skoro ludzie w tym mieszkają to znaczy, że da się w tym mieszkać. Fakt, że pewne rozwiązanie gdzieś istnieje nie świadczy o tym, że jest to najlepsze rozwiązanie. Ponadto to, że coś jest dobre dla jednego nie oznacza, że jest dobre dla drugiego. Widziałem kilometry wiatraków w Niemczech, pamiętam też jak kiedyś spostrzegłem przejeżdżając całe Niemcy, że prawie wszystkie się nie kręciły. Ot taki psikus się zdarzył. By coś w pełni zobaczyć, trzeba się przyjrzeć z bliska. Porozmawiajmy więc o konkretach.

Pomijając aspekt techniczny i wszystkie niedogodności związane z energia wiatru,
załóżmy, że pan Andrzej jest poważnym, uczciwym inwestorem dysponującym kapitałem ok 6 milionów złotówek. (bo mniej więcej tyle kosztuje postawienie Jednego MegaWata) i zależy mu na czerpaniu zysku ze sprzedaży energii elektrycznej ze swojej elektrowni. Ma do wyboru lokalizację w Dani gdzie z turbiny o mocy x uzyskuje się moc y;lokalizacje nad polskim morzem w okolicach Darłowa, gdzie z tej samej turbiny uzyskuje się 50 procent y i lokalizację w gminie Recz gdzie z tej samej turbiny uzyskuje się 10 procent mocy y. Sytuacja jest mocno uproszczona, ale może mi ktoś wytłumaczy dlaczego kierujący się zyskiem pan Andrzej ma wybrać lokalizację w gminie Recz? Odpowiedzi można znaleźć kilka, ale niestety do głowy nie przychodzi mi nic co jest rozsądne i uczciwe. Może mi ktoś pomoże?

Załóżmy drugą sytuację gdy inwestorem jest gmina Recz i ma na celu stworzenie lepszych warunków dla przedsiębiorców, którzy byliby gotowi zainwestować w Reczu jeśli mieliby dostęp do większej mocy. Gmina ma też drugi cel. Chce by prąd z wiatraków był wykorzystany do oświetlenia miasta. Niestety z tego co się orientuję, gmina Recz zupełnie jak Kowalski Jan nie może sobie legalnie wyprodukować prądu dla własnych celów bez odprowadzenia go do sieci i odkupienia z powrotem. Oczywiście z akcyzą. Chciałbym się mylić, być może ktoś ma coś więcej do powiedzenie w tej kwestii? Kontynuując, jak słusznie zauważył użytkownik Andrzej, by do sieci odprowadzić większą moc potrzebna jest nowa linia, więc trzeba by ją wybudować. Jeśli taka linia zostałaby wybudowana zniknąłby pierwszy problem z prądem dla przedsiębiorców, bez budowania wiatraków. A co do oświetlenia miasta i używania prądu na inne gminne cele, czy lepiej jest budować drogą elektrownie wiatrową małej mocy, czekać 5 lat od pomysłu do powstania elektrowni, brnąć przez grube formalności, czekać następne dłuuugie lata na zwrot inwestycji, borykać się z problemem ciszy wiatrowej, przyjmując na klatę straty w wyniku ciągłego utrzymywania nadwyżki mocy... Czy szukać innej drogi? Chyba nie trzeba nikogo uświadamiać, że wiatr wieje kiedy chce, a nie wtedy, gdy chcemy zapalić światło. Po co rozwiązywać problemy, których mogłoby nie być?

Liderem światowej produkcji prądu z wiatraków są Niemcy. Produkują oni blisko połowę tego, co produkuje reszta świata. I ta ilość zaspokaja potrzeby Niemiec w mniej jak w 5-ciu procentach. Czy te liczby nie mówią same za siebie? Jeśli ktoś nie ma pomysłu ani możliwości to domowym sposobem, za własne pieniądze, na własnym podwórku, na bakier z prawem może sobie postawić wiatrak i zdać się na dobrą wolę wiatru odciążając swoje rachunki za prąd. Indywidualna sprawa, ale na poważną gminną inwestycję to za mało.

Jeśli chcemy rozmawiać o konkretach należy zadać sobie podstawowe pytanie. Co chcemy osiągnąć budując elektrownię. Jeśli chcemy pomóc większym przedsiębiorcom i sprawić by gmina była bardziej atrakcyjna dla inwestorów, wydaje mi się, że budowa linii energetycznej wydaje się priorytetowa. Ponawiam pytanie, czy ktoś wie co się dzieje w tym kierunku? Jeśli chcielibyśmy być wolnymi ludźmi i korzystać z możliwości jakie daje nad nasz świat, produkować sobie prąd w domu czy postawić elektrownie na Inie czy na własnym podwórku pozostaje nam przejść na ciemną stronę mocy. Gminie to nie wypada, choć być może istnieje jakieś wyjście? Należałoby się przyjrzeć liczbą. Marzeniem byłaby zmiana prawa. Jeśli chcemy wybudować coś po to by zrobić cokolwiek dla poklasku lub jeśli chcemy się nakraść polecałbym jednak obiekty sportowe. Stadiony, boiska, hale. Można to postawić małym kosztem za wielkie pieniądze. Stosunkowo mało ludzi do opłacenia po drodze, mało wrogów inwestycji, szczytny cel i ogólna aprobata społeczeństwa.

Rozwój czegokolwiek jest rzeczą dobrą, tylko czasem pomysły bywają słuszne, a czasem nie. Problemu nie ma wcale gdy wkłada się własne pieniądze. Schody zaczynają się, gdy trzeba włożyć pieniądze publiczne. Tu dobrze by było nie ulec pokusie i zrobić coś dobrze i w słusznej sprawie. Jest to dość trudne w tym świecie. Czekam na krytykę.

ANDRZEJ
Moderator

Dodane dnia 11-07-2010 22:22
Nareszcie jakaś dyskusja..
Jak wspominałem, w mojej opinii energetyka wiatrowa to bajka nie dla nas, maluczkich. Karty rozdają duzi, w tym firmy energetyczne. Z powodów tak trafnie "wyłuszczonych" przez Miśka, póki co nie ma miejsca na wielką energetykę wiatrową. Pozostają małe źródła rozproszone na potrzeby własne, np grzanie wody użytkowej.Założeniem prototypu w Wielgoszczy jest praca na sieć wydzieloną(bez uzgodnień z energetyką, na potrzeby własne i zwrot inwestycji w okresie 3-4 lat. Jak byśmy na to nie patrzyli, nie przybędzie z tego powodu znacząco miejsc pracy w Reczu.Przy ewentualnej produkcji takich mini elektrowni jak prototyp.
Nie postrzegajmy samorządu (Gminy) jako inwestora. W żadnym przypadku, bo ani za co, ani możliwości merytorycznych. Widzę w Reczu możliwości działań na rzecz rozwoju energetyki na biomasie. I tu chciałbym sprowokować dyskusję na temat: Czy mamy w Reczu warunki na budowę źródła energii elektrycznej w oparciu o lokalna biomasę? Jaką? Jaki może to mieć wpływ na rozwój gospodarczy? Widzę spore możliwości "rozruszania" gospodarczego Recza - zapraszam na spotkania przedsiębiorców Recza . Lokalem , który był wolny w tym terminie jest Interbrzoz, każdy ostatni Piątek miesiąca o 18. Spotkanie otwarte, zapraszamy zainteresowanych rozwojem Recza
Andrzej
irigi
Użytkownik

Dodane dnia 13-07-2010 18:50
na wielkie pola wiatraków nie możemy sobie pozwalać, to fakt.
gminy nie stać i nie może postawić zapory wodnej i uzyskiwać z niej prądu, to fakt.
ale władze mogą pomagać przedsiębiorcom w tworzeniu nowych miejsc pracy, to fakt
a ktoś mądry kiedyś powiedział, że nie od razu Rzym zbudowano, więc można zacząć od rzeczy małych, wystarczy czasami niewielka pomoc a inwestorzy sami dadzą radę
a co do prądu uzyskiwanego z wiatraków (może nie znam się zbyt dobrze) to ciągle wdrażane są nowe technologie
pozdrawiam smileysmiley
Skocz do Forum:
MusicBox
Kilka piosenek zespołu KAMELEON. Aby rozpocząć odtwarzanie naciśnij poniższy przycisk:
Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło

Nie jesteś jeszcze w UKŁADZIE?
Kilknij TUTAJ żeby do niego przystąpić.

Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
Losowa fotografia
Shoutbox
Tylko zalogowani mogą dodawać posty w shoutboksie.

ANDRZEJ
01/07/2010 20:51
Odnośnie do zapytania o progi na Inie - w Rybakach mamy były młyn z kanałem obejściowym. Jest to miejsce na elektrownie wodną szacuję do 30 kW na dużych przepływach wody - wiosna , intensywne deszcze.

damian_roger
24/05/2010 21:48
Panowie i panie a co z naszym nieszczesnym Orlikiem??

ina
04/04/2010 19:02
Spotkałam dzisiaj kurczaka Co po baziach skakał. Za nim kurka podążała I pisanki malowała. Wtem baranek się ukazał I życzenia złożyć kazał: Szczęścia i radości moc Na tą Świętą Wielką No

ina
10/02/2010 22:32
Był sobie mały, tłuściutki pączek. Był okrąglutki i nie miał rączek. Z wierzchu miał piękną, chrupiącą skórkę, a w środku dziurkę na konfiturkę. http://zlotelinki.pl/pącz
ek/163369.html

nollewska
07/02/2010 17:16
czesc! trzeba troche rozruszac forum!

ina
24/12/2009 14:55
http://www.ekartki.pl/kar
tka/30874/Jest_Taki_Dzien
_/ WESOŁYCH ŚWIĄT <buziak>

dakko
15/12/2009 21:24
Oznacza to, że dostaniecie swoje fora, którymi będziecie zarządzać. Ale po co te moje wyjaśnienia, przecież dobrze wiecie o co chodzi.

dakko
15/12/2009 21:21
Misiek i k - zapraszam na forum. Mam dla Was propozycje. Mogę Wam przydzielić pewną strefę na forum jako moderatorom. Rozważcie to.

k
15/12/2009 20:55
Propozycja tematu na forum: z czego Recz jest znany poza granicami gminy i z czego może być znany ( w pozytywnym sensie).

dakko
14/12/2009 16:26
Proszę zaproponować tematy na forum.

Archiwum

93,388 Unikalnych wizyt